El Planeta Azul

llibre infantil el planeta azul portada

Com a pares, un dels reptes més difícils en l'educació dels nostres fills és transmetre'ls el respecte pel medi ambient i fomentar la seva consciència ecològica. Explicar conceptes com la importància del reciclatge, la sostenibilitat, les energies renovables, la capa d'ozó o  la contaminació, no és gens fàcil en la societat consumista en la qual vivim i on predomina l'"usar i tirar". Com explicar que els recursos són limitats quan obrim l'aixeta i l'aigua surt a dojo?!

L'amor per la naturalesa s'expressa en els petits gestos de cada dia. Petits i grans podem integrar-los en el nostre comportament. Perquè cuidar el nostre planeta és cosa de tots i cal conscienciar a les noves generacions perquè "el nostre planeta d'avui serà el seu planeta el dia de demà".

Per això, avui us volia portar el llibre "El planeta azul. Think blue", un llibre editat per Volkswagen i que forma part del seu programa Think Blue, que impulsa i desenvolupa accions que contribueixen a preservar el medi ambient i a garantir la sostenibilitat a llarg termini.

Aquest és un llibre per conscienciar als més petits en el respecte al medi ambient mitjançant divertits jocs i activitats que qualsevol infant pot fer a casa seva.


llibre infantil el planeta azul activitats


Està recomanat per més de 7 anys, però a casa, els tres petits (2 i 6 anys) el van voler llegir de tirada i, la veritat, és que els va despertar molt l'interès pel seu planeta i, fins i tot, van quedar una mica preocupats jijiji!!! Per això, hem estat fent activitats per, com ells mateixos diuen, "cuidar el planeta glu" perquè "mama, tu ja ajudes al planeta?".

El llibre el podeu descarregar gratuïtament en aquest enllaç.
 
Per aquest motiu, només us explicaré una miqueta l'argument: dos nens coneixen un ocellet i es fan molt amics. Un dia pugen al mirador per veure la seva estimada ciutat i s'adonen que alguna cosa no va bé: tot és cobert d'una capa de color gris, és contaminació atmosfèrica!! Aleshores decideixen fer alguna cosa per canviar la situació.

Amb els consells d'un vell arbre, les indicacions del vent i les explicacions de l'aigua, els tres protagonistes descobreixen conceptes com l'efecte hivernacle; la contaminació; les energies renovables; la regla de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar);...

Si durant la lectura sorgeixen dubtes sobre alguns conceptes, al final teniu un glossari on s'expliquen tots de manera molt senzilla.

A més de la història, el llibre aporta tot de consells pràctics que els nens i nenes poden aplicar en el seu dia a dia per contribuir a cuidar el medi ambient.
llibre infantil el planeta azul activitats

A més, hi ha moltes activitats i jocs per consolidar i posar en pràctica tot el que s'ha après, com ara: una oca; un quatre sabaters; un molinet per construir; sopa de lletres,...

A part d'aquestes activitats i jocs del llibre, us deixem algunes IDEES per fer a casa.

DESCOBRIM LES ENERGIES RENOVABLES:

La millor manera d'explicar alguna cosa als nens i nenes és que ells mateixos ho puguin fer, manipular i experimentar. Per aquest motiu; hem fet un circuit elèctric molt simple; hem construït un cotxe que funciona amb aigua salada i hem fet una barca impulsada per energia solar.

experimentem amb les energies renovables

CUIDEM LES PLANTES I FEM UN HORT A CASA:

Una manera molt senzilla d'ensenyar els nens i nenes l'amor pel medi ambient és fer-los participar en la cura de les plantes de casa: regar, abonar, treure males herbes o les fulles seques,...

També podeu ensenyar el cicle de vida d'una planta. Només necessiteu un recipient transparent, una mica de paper de cuina i una mongeta:
plantem i cuidem  una llavor, cicle de vida planta

Però el que més us recomano és plantar un hort a casa

No cal que sigui un gran hort, si teniu poc espai, poseu només dos o tres testos o feu un hort en vertical! 

plantant un hort a casa




REDUIR, REUTILITZAR I RECICLAR:

S'acosta el dia del pare. Nosaltres no ho celebrem mai (tampoc el dia de la mare, eh!). Però aquest any hem pensat que podríem fer una excepció. Ens ve de gust dir-li que l'estimem i agrair-li el seu amor i dedicació. Això sí, no s'hi val caure de nou en el consumisme i comprar per comprar, qualsevol cosa que segur és prescindible. 

Volíem fer alguna cosa especial i, aprofitant que ens estem conscienciant sobre la importància de cuidar el nostre planeta i fer un ús més responsable i sostenible dels seus recursos, vam decidir "reduir, reutilitzar i reciclar".

Així que hem estat fent un llibre molt especial per regalar-li. Es tracta d'un llibre dissenyat i dibuixat per nosaltres i fet íntegrament a casa, amb cartó reciclat. A l'estil de les editorials cartoneres. Us deixem una mostra. La setmana que ve us explicarem més a fons com l'hem fet!

fem un llibre cartoner a casa

Cap comentari