Aquest barret no és meu

    Llibre infantil Aquest barret no és meu
  • Títol: Aquest barret no és meu
  • Autor i il·lustrador: Jon Klassen
  • Editorial: Milrazones
  • Edat recomanada: a partir de 3 anys
  • Puntuació Club Petits Lectors: 8,5
  • Categories: valors, propietat aliena, mentides, el que està bé.

El llibre infantil que us recomanem avui és un àlbum il·lustrat que ens ha sorprès per la seva subtilesa i el seu caràcter minimalista. Amb poc text, només tres personatges i unes il·lustracions, en aparença, molt simples, Jon Klassen aconsegueix parlar als nens i nenes sobre la propietat, el que està bé i el que no, les mentides i l'autoenganyar-se. Tot amb una original història plena d'humor i ironia que segur despertarà més d'un somriure.

La història consisteix en un peixet petit que roba un barret a un peix enorme. I corre a amagar-se allà "on les plantes són grans i altes i creixen totes juntes. És molt difícil veure-s'hi allà dins". El peixet s'auto convenç que tot anirà bé, que el que ha fet no està pas tan malament, que el peixot no se n'adonarà, i si ho fa, no el trobarà,... però, se'n sortirà el peixet?

Com dèiem les il·lustracions poden semblar senzilles, però, a part de ser precioses, ens encanta com, només amb els ulls, els tres personatges transmeten tant i, a més, complementen a la perfecció el text del llibre. I és que part de la seva originalitat és com es complementen text i il·lustracions. Mentre el text descriu el que el peixet va pensant, les il·lustracions ens ensenyen el que passa de debò i, sembla que el peixet és massa confiat i la realitat dista molt del que ell creu. Precisament és això el que ho fa tot tan còmic i divertit!

"Aquest barret no és meu. L'acabo de robar"
"L'he robat d'un peix gros. Estava adormit". Oh ja s'ha llevat!

Llibre infantil Aquest barret no és meu


"I si es desperta, probablement no s'adoni que el barret ja no hi és". Oh ja se n'ha adonat!

"... probablement no sabrà que he estat jo qui l'ha agafat". Oh ja ho sap!

Llavors el peixet es troba un cranc que veu cap a on es dirigueix, però li promet que no ho dirà a ningú. Estàs segur peixet que no ho dirà? ai, ai,...

"Sabia que ho aconseguiria". Vols dir peixet?

Llibre infantil Aquest barret no és meu

A partir d'aquí, ja no hi ha text i les il·lustracions acaben la història, de manera que el final queda obert a diferents interpretacions. Podeu pensar que només hi ha un final possible, però deixeu que els nens i nenes facin volar la seva imaginació i veureu com us sorprenen! Molts inventaran mil teories per salvar al pobre peixet del que sembla un final tràgic, i és que, qui no s'ha sentit en algun moment identificat amb el peixet murri que creu que mai l'enxamparan? 


Us deixo algunes MANUALITATS que ens ha inspirat aquest llibre:

- Podeu fer aquest divertit joc de pescar peixos, compte no pesqueu el barret o haureu de tronar a començar posant de nou tots els peixos al mar! Mireu les instruccions aquí.

DIY Manualitat infantil pescar peixos

DIY Manualitat infantil pescar peixos


- Amb pinces podeu fer aquests divertits peixos mossegadors! Mireu les instruccions aquí.
DIY manualitat infantil pinces peixos


- Amb uns mitjons vells que ja s'han quedat petits, podeu fer aquest mòbil de peixos per decorar l'habitació! Mireu les instruccions aquí.

DIY manualitat infantil mòbil peixos



 


Cap comentari